2018’in Nisan ayında iş bularak Berlin’e taşındım. Bu kararı aldıktan sonra çevremden en çok duyduğum soru “Berlin’de nasıl iş buldun?” oldu. Berlin’e gelen herkesin iş bulma tecrübesi eminim farklıdır ve şüphesiz bu sorunun sır gibi saklanan garanti bir cevabı yok. Ancak iş bulmanızı kolaylaştıracak, en azından nereden başlamanız gerektiği konusunda size fikir verebilecek kısa bir rehberin faydalı olabileceğini düşündüm. Şu anda Berlin’de çalıştığım firmada aynı zamanda işe alım yaptığım için çok fazla aday profili ile karşılaşıyorum ve bu defa mülakat masasının diğer tarafında oturarak firmaların ne aradığını az çok anlayabiliyorum.
Özellikle Türkiye’deki çalışma hayatından bunalan beyaz yakalı dostlarımızın, teknoloji sektöründeki emekçilerin “nasıl yapar, nasıl ederim?” diye düşündüğü bugünlerde umarım faydalı bir yazı olur…
1- Özgeçmişini tekrar gözden geçirelim
Özgeçmişinin hazır olduğunu düşünüyor olabilirsin ama aşağıdaki maddeleri tekrar gözden geçirmeni tavsiye ederim.
- Anlaşılır ve net bir İngilizce ile imla hatalarından arınmış olduğuna emin olmalısın
- En az 5 arkadaşına CV’ni göster. Ne düşündüklerini sor, yorumlara açık ol.
- CV’ne bakan kişiye hangi mesajı vermek istiyorsun? Seni değerli kılan, diğerlerinden ayrıştıran özelliğin ne?
- Buna karar verdikten sonra CV’nin yapısını o noktayı parlatıp öne çıkartacak şekilde düzenle.
- Farklı pozisyonlara ve sektörlere aynı CV ile kesinlike başvurma!
- Çok yönlü bir aday olabilirsin, başvurabileceğin 5 farklı pozisyon ve sektör olabilir ancak sakın hepsine aynı CV ile başvurma hatasını yapma. Bugüne kadar başvurduğum yüzlerce (evet, yüzlerce) iş için 3 farklı CV hazırladım ve faydasını çok gördüm. Şiddetle tavsiye ederim.
- Yaptığın işi gösterecek platformlara kesinlikle yer ver (github, medium, behance, dribble vb.)
- Tecrübelerini kronolojik bir sıra ile paylaş ki seni tanımayan bir kişi geçmişini çok daha kolay anlasın
- İş tecrübelerin dışında, başvurduğun iş ile ilgili tecrübelerin var ise kesinlikle dahil et. Yarışma birincilikleri, online sertifikalar, DIY projelerin vb.
2- Cover letter konusunu ciddiye almak lazım
Türkiye’de işlere başvururken cover letter çok ciddiye alınmıyor ancak Avrupa’da durum biraz daha farklı. Cover letter; o işe başvururken aklından geçenleri, motivasyonunu ve CV’inde anlatamadıklarını iş verene anlatman için güzel bir fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirmek için yine tıpkı CV’inde olduğu gibi farklı sektörlere, pozisyonlara uygun cover letter’lar yaz. Her başvuru için küçük değişiklikler yaparak cover letter’ı başvuruna dahil et.
3- Başvuru yaparken verdiğin bilgileri kaydet
Eğer yoğun bir başvuru maratonuna girecek isen hangi işe başvururken ne söylediğini unutman çok muhtemel :) Sen unutursun ama onlar unutmaz ve ilk mülakatta çat diye sorarlar. O yüzden başvuru formunun ekran görüntüsünü veya bir kopyasını kaydetmeyi unutma.
4- Organize olmak, başvuru olayını ciddiye almak önemli
Tavsiyem Google Drive’da özgeçmiş, cover letter ve başvuruları derli toplu kaydetmen. Adeta bir ustanın alet çantası gibi düzenle muhafaza ettiğin dosyaların bu süreçte hem işini kolaylaştıracak hem de zaman kazandıracaktır.
Gün içerisinde işe gidip gelirken artık dizi izleyip ekşisözlük okumak yerine iş platformlarında gözüne kestirdiğin işleri işaretleyip kaydedersen işin çok kolaylaşır. İlanları görür görmez başvurmak yerine daha sonra kaydettiğin ilanlar listesinin üzerinden geçip daha sonra başvurman hem sana zaman kazandırır hem de başvuruda söyleyeceklerin konusunda düşünmeye vaktin olur.
Not: Emin ol yolda giderken LinkedIn’de seri olarak bastığın “Easy Apply / Kolay Başvuru” butonuna senin gibi binlerce adam basıyor : )
5- Hangi sitelerden başvurmalı?
Berlin’de veya genel olarak Almanya’da iş ararken kullanabileceğin siteleri burada derledim. Her sitenin dinamiğinin farklı olduğunu hatırlamakta fayda var.
- Indeed.de
- Kendi başvurularımda en çok geri dönüş aldığım platform Indeed oldu o yüzden bunu en başa yazıyorum. Indeed iş ilanlarının Google’ı diyebiliriz, hem bağımsız şirket sitelerini tarayarak o iş ilanlarını kendi bünyesinde paylaşıyor hem de firmaların LinkedIn’de olduğu gibi paralı ilan vermesine olanak sağlıyor.
- Indeed global bir platform olduğu için iş aradığınız ülkenin uzantısı ile arama yapmanız önemli. Bu durumda indeed.de’yi Almanca olarak kullanacaksınız, Almanca bilmiyorsanız güzel bir başlangıç olabilir.
- Xing
- Burada LinkedIn kadar popüler olan bir diğer kariyer platformu ise Xing. Çevremdeki C-level profesyonellerin bile hem Xing’de hem LinkedIn’de hesapları olduğunu gördüm. O yüzden özellikle Almanya’da iş arıyorsanız Xing’i atlamayın.
- Stepstone (Aday olarak kullanmadım ama iş veren tarafında ciddiye alınan bir platform)
- Monster.de (Yine profil oluşturmadığım ancak HR ekiplerinin dikkate aldığı bir platform)
- Talent.io
- TheLocal.de
- Glassdoor.de
- Adzuna
6- Firmalar hakkında nereden bilgi alabilirim?
Görüştüğün firmanın iyi mi kötü mü olduğu hakkında bir fikrin yok ise aşağıdaki sitelerde firmayı aratabilir, yorumlara ulaşabilirsin.
Eğer bunlar sonuç vermez ise en güzel LinkedIn’den o firmada çalışan kişilere dostça bir mesaj atmak olacaktır. Berlin’de görüştüğüm firmalarda çalışan ortak arkadaşım veya iş geçmişim olan kişilere mesaj atmış ve çokça defa yardımcı cevaplar almıştım.
7- Hevesin kırılmasın!
Senin gibi milyonlarca insan iş arıyor ve Berlin şu anda expat’ler için dünyanın en çok ilgil çeken şehirlerinden. O yüzden red aldığında veya yanıt alamadığında sakın kendini değersiz hissetme! Bu noktada yapabileceğin en iyi şey geriye dönüp mülakatta veya başvuruda nelerin yanlış gittiğini analiz etmek, çıkardığın dersler ile bir sonraki başvurunu iyileştirmek olacaktır.
Şimdilik aklıma gelenleri burada toplamaya çalıştım, umarım yardımcı olabilmişimdir. Bundan sonra hem kendi maceramı hem de Blue Card alma sürecini anlatan ayrı bir yazı yazmayı hedefliyorum. Yorumları ve maillerimi düzenli olarak kontrol edip yanıt vermeye gayret ediyorum.
Bu yazıyı LinkedIn ve diğer mecralarda paylaşarak daha çok insana ulaşmasına yardımcı olabilirsen çok sevinirim!
Guzel ve faydali yaziniz için Tşk.ler. Ancak en onemli şey oraya nasil gelebiliriz. Ingilizce yeterli mi, Almanca sartmi, hangi seviye yeterli. Yeni yasa hangi asamada, alimlar neye gore ne zaman basliyor?
Merhaba Devrim Bey,
Ben teknoloji sektöründe çalışan birisi olarak göçmenlik ile ilgili yasaları vs. aktif olarak takip etmiyorum. O yüzden bu sorular için ya resmi makamlara ya da göçmenlik avukatlarına başvurmanızı tavsiye ederim. İş bulup vizeye başvurduğunuz takdirde, vize alıp gelme ihtimaliniz çok yüksek. Alımların başlamasından tam olarak neyi kast ettiğinizi anlamadım ancak Türkiye’de işlere başvurduğunuz gibi Almanya’daki işlere de senenin her zamanı başvurup görüşmeler yapabilir ve akabinde sözleşmenizi imzalayıp gelebilirsiniz.
Almanca blue card başvuruları için koşul değil, gelirkenki vize tipiniz ve mesleğiniz bu dil gerekliliği için belirleyici olacaktır. Benim Almancam iş yapacak seviyede değil ve sadece İngilizce konuşarak işlerimi halledebiliyorum. Ancak bunun Berlin’e özel olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Diğer Alman şehirlerinde herkes İngilizce konuşamıyor olabilir.
Su anda gecici olarak Berlin’deyim ve tam da bu süreçleri başlatma aşamasındayken yazınız önüme geldi. İlk önerdiğiniz siteyi hemen deneyeceğim. (Diğerlerinden bazılarına bakmıştım.)
Çok teşekkürler,
Özlem Kır
Merhaba Özlem Hanım,
Umarım yazı faydalı olmuştur, sorularınız olursa buradan yazabilirsiniz.
Harika bir yazı……Berlin’e geldiğimde yemek borcum olsun…
Hadi bakalım, hayırlı haberlerinizi paylaşırsınız:)
Harika bir yazı……Berlin’e geldiğimde yemek borcum olsun…
Paylaşım için teşekkürler. Berlin’deki işinize başvururken deneyimleriniz ne derece önemliydi? Yeni mezunken yurtdışında iş/staj bulmak için ne gibi şartlar aranıyor?
Teşekkürler
Selamlar,
Yazıyı faydalı bulmanıza sevindim. Önceki tecrübeler elbette oldukça önemliydi ancak junior işe alımlarında fark yaratan nokta hangi pozisyon için başvuruda bulunduğunuz bence. Software engineer gibi pozisyonlarda junior işe alınma şansı daha yüksek ancak Product Manager, Marketing Specialist etc. gibi pozisyonlarda genelde EU içerisinden işe alıma öncelik veriyorlar gibi hissediyorum.