Merhaba arkadaşlar,
2012’de açmış olduğum MISOkuyoruz blogumdaki içeriği buraya taşımaya karar verdim. Böylece sorularınızı tek bir yerden derli toplu olarak yanıtlayabileceğim.
Blogu açtığım günden beri MIS okuyan bir çok arkadaşa yardımcı olabildiğim için çok mutluyum. Bu sene Boğaziçi Üniversitesi MIS bölümüne yatay geçişe başvurup kazanan 3 arkadaştan 2’si blogumdan yardım alan arkadaşlardı.
Ben yatay geçişe başvurduğumda ne yazık ki çevremde bana yol gösterecek kimse veya rehberlik edecek bir blog yoktu. Benden sonra bu yola başvurmak isteyen arkadaşların önlerini daha rahat görebilmeleri için yazdım bunları. Bundan sonra her sene Boğaziçi MIS’e yatay geçiş yapan arkadaşlardan da aynı sorumluluk bilincini paylaşmalarını ve geçiş yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olmalarını bekliyorum.
Kendi kişisel tecrübelerimden yola çıktığım için hep Boğaziçi Üniversitesi’ni görebilirsiniz bu sayfada ancak bu yazdıklarım her üniversite için hemen hemen aynıdır.
Şimdi kendimce naçizane tavsiyelerde bulunacağım ilgilenen arkadaşlar için ,
1 – Şu anda okuduğunuz okulunuzu ve bölümünüzü sevin !
Bu çok önemli çünkü bugün sahip olduğunuz başarı sizi Boğaziçi Üniversitesi’ne yatay geçişte başarıya taşıyacaktır. Unutmayın sahip olduğunuz GNO / GPA bu noktada çok önemli.
Unutmayın ki , yatay geçiş denemeniz başarıyla sonuçlanmayabilir ve siz de şu an okuduğunuz yerde okumaya devam etmek zorunda kalabilirsiniz. O yüzden kafanızda asla bulunduğunuz yeri kötülemeyin. Sonuçta bulunduğunuz yere de emek vererek geldiniz , belki de bir hayalinizi gerçekleştirdiniz….
2 – Bu planınızı fazla duyurmayın …
Bu tavsiyeme uymanız pek çok açıdan faydalı olacaktır sizin açınızdan. Öncelikle “Abi ben yatay geçiş yapacağım yaa buralarda kalmam” dediğiniz vakit geri dönüşü olmayan bir yola girersiniz. Şimdi “sıkıysa girme” o istediğin üniversiteye, seneye arkadaşlarının yüzüne nasıl bakacaksın ? Önce göreceli olarak daha düşük üniversitelere kaydolup daha ilk dönemde yatay geçiş hayallerini dilinden düşürmeyen nice yiğitler heba oldu bu yollarda … Dikkat et sen de onlardan olma !
Yatay geçiş gerçekten kolay bir iş değildir, neden ? Çünkü üniversiteler her bölüme , dönemlik 2-3 öğrenci kabul ederler. Anadolu üniversitelerinde bu 10-15 olsa da İstanbul’da 3’ü çok zor geçer. Şimdi çıkıp bölümdeki herkese “Ben yatay geçiş yapıyorum gelin millet” demek ne kadar mantıklı olur ?
Ha öyle herkesten saklayıp stres yapmanıza da gerek yok sorana söyleyin zaten hak eden kazanır,fazla da sıkmayın kendinizi …
3 – Çok iyi araştırın !
Girmek istediğiniz üniversitenin koşullarını ve yönetmeliklerini iyice okuyun. Bir, bazen iki senelik çalışmalarınız ve hayalleriniz gözünüzden kaçırdığınız bir satır arası notundan ötürü suya düşebilir. Dikkatli olun !
Boğaziçi Üniversitesinin Yatay Geçiş Yönetmeliği
Burada gözüme çarpan önemli maddeler :
(3) Destek ve hazırlık sınıfları ile yaz eğitimi hariç, en az bir eğitim-öğretim yılını veya ilk iki yarıyılını başarı ile bitirmiş öğrenciler Üniversitenin programlarına yatay geçiş yapmak için başvuruda bulunabilir. (1.Sınıf bitmiş olmalı)
(4) Lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılmaz. (Üstteki madde ile bu birleşince anlamı şu ki , yalnızca 1 ve 2. sınıf sonunda başvurabilirsiniz)
a) Kurumlar arası yatay geçiş, yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde ilan edilen takvime göre yapılır.(Yani 4 yıllıktan 4 yıllığa geçebilirsiniz zaten 2 yıllık bir bölümden 4 yıllık bir bölüme geçişe Dikey Geçiş deniyor ve DGS’ye girmeniz gerekiyor)
c) Yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 4.0 üzerinden 2.5 (100 üzerinden 75) olması şarttır. (Bakın bu okulun şartıdır ancak her bölümün özel şartı mutlaka olur, mesela Boğaziçi MIS için 3.40/4.00 minimum GNO şarttır)
d) Öğrenci geçiş yapacağı bölüm tarafından verilen bir yazılı sınava, bu sınavda başarılı olduğu takdirde bir mülakata katılır. (Demek ki Bilim Sınavına gireceksiniz)
c) Okumuş olduğu her dönem için 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili derslerinin dışında en az oniki kredilik geçiş kredisi verilebilecek derslerinin olması ve bu derslerin her birini en az CC (100 üzerinden 70) notuyla tamamlamış olması(CC’den düşük dersiniz varsa burada okumayı bırakın demek)
EkşiSözlük candır , burada da pek çok bilgi bulabilirsiniz genel anlamda. En azından süreç içerisinde nasıl davranmanız gerektiğine dair fikir verir buyurun buradan başlayın okumaya , tıklayınız.
Sorularınız olursa bana mail atabilirsiniz, buraya yorum yazabilirsiniz.
Bazı arkadaşlar Facebook‘tan mesaj atmayı tercih ediyor.
Hocam,türkçe bir bölümden geçiş yapabildiğimiz zaman IELTS veya TOEFL veremezsek hazırlıktan mı başlamamız gerekiyor yoksa kabul mü edilmiyoruz? Teşekkür ederim
Yatay geçişle gelenlere hazırlık imkanı yoktu benim dönemimde. İngilizce yeterlilik veremezseniz kabul edilmezsiniz. Kuralın değiştiğini sanmıyorum, bölüm sekreteri ile teyit edebilirsiniz.
hocam odtü kimya mühendisliğinden boğaziçi kimya mühendisliğine geçme olasılığım var mıdır
Neden olmasın? :)
Merhaba ben izmir yaşar ümiversitesinde tam burslu ybs okuyorum. Irregular ogrenciyım hazırlığı yarım dönemde bitirip 2.yarıyılda 1.sınıfın 2.dönem derslerini aldım bu önümüzdeki güz yarıyılında hem 2.sınıf 1.dönem hem de 1.sınıf 1.dönemden dersler alıcam. Güz dönemi sonunda Bogaziçine bahar yarıyılı için geçiş yapabilir miyim ?
Merhaba, yatay geçiş yönetmeliğini aratırsanız cevaplarını bulabilirsiniz. Bölüm sekreteri ile görüşürseniz o da sorularınızı yanıtlar
http://www.boun.edu.tr/tr_TR/Content/Ogrenciler/Ogrenci_Isleri/Yonetmelik_ve_Ic_Tuzukler/Yatay_Gecis_Yonetmeligi
Merhaba, ben odtü hazırlığı bu sene geçtim ve bölüme başlayacağım. 2. Sınıfta boun’e geçmek istiyorum. Bildiğiniz gibi odtünün de eğitim dili ing. Bogazici benden tekrarda bi yeterlilik sınavı ister mi?
Merhaba, yatay geçiş yönetmeliğini aratırsanız cevaplarını bulabilirsiniz ama kısaca cevap evet, her türlü yeterlilik sınavı ister.
http://www.boun.edu.tr/tr_TR/Content/Ogrenciler/Ogrenci_Isleri/Yonetmelik_ve_Ic_Tuzukler/Yatay_Gecis_Yonetmeligi
Öncelikle merhabalar ben itü ekonomi öğrencisiyim boğaziçine yatay geçiş düşünüyorum lakin ben ekonomi/iktisat dışı bir programa geçiş yapabilir miyim? Atıyorum itü ekonomiden boun u. Ticarete geçebilir miyim ya da illa boun iktisata mı geçmeliyim
Merhaba,
Yatay geçişte bölüm sınırlaması yok genel olarak, birbirine benzer bölümlerde ortak ders kriterini sağladıktan sonra geçiş yapılabilir. http://www.boun.edu.tr/tr_TR/Content/Ogrenciler/Ogrenci_Isleri/Yonetmelik_ve_Ic_Tuzukler/Yatay_Gecis_Yonetmeligi
İyi günler dilerim öncelikle, çok teşekkürler yazılarınız ve yorumlara olan ilginiz için.
Ben bu sene Boğaziçi MIS bölümü istiyordum, fakat Boğaziçi Uluslararası Ticaret bölümüne yerleşebildim. Yatay geçişle MIS’e geçmek istiyorum. Bilim sınavı yazınızı okudum, anladığım kadarıyla yazılımla ilgili sorular da var, bunun için yazılımı kendim çalışmam sınavda bana yardımcı olur diye düşündüm, önerileriniz olur mu bu konuda izleyebileceğim yol adına? Ayrıyeten aynı üniversite / farklı bölümden yatay geçiş yaptığım göz önünde bulundurulduğuna bilmemde fayda olacak noktalar var mıdır eklemek isteyeceğiniz gerek bilim sınavı gerek de genel yatay geçiş tecrübesi hakkında?
Merhaba Ozan,
Tebrikler! İlk sene belki MIS’ten ekstra dersler alabilirsen, ikinci sene geçiş yaparken işin kolaylaşır. İlk sene ticaret derslerini az tut, MIS’ten ders almaya çalış (mümkün ise). Alamıyorsan da hocadan müsade isteyip yazılım derslerine katılıp dinle, sınav sorularını vs öğren. Bilim sınavı soruları dönem içi sınav sorularına benzer.
Bahadır bey merhaba benim bolumum turkce yapilacak olan mulakat ve sinav ( boun de ingikizce egitim veriliyor ) turkce mi olur yoksa ingilizce mi
BOUN’da eğitim dili İngilizce olduğu için ve yatay geçişte İngilizce yeterlilik koşulu olduğundan bu süreçlerinde İngilizce olması yüksek ihtimal.
Merhaba, Ben itü bilgisayar müh seçip boğaziçi bilgisayara geçiş yapmak istiyorum. Odtü bilgisayar müh de tutuyor. Sizce mantıklı ve mümkün mü? Yoksa odtü veya itü seçip düz devam mı etsem?
Merhaba Zeynep,
Bu tarz kararların çok zor olduğuna eminim ancak burada dikkate alınması gereken tamamen kendi istek ve motivasyonun. Teknik üniversitede alacağın bilgisayar mühendisliği eğitimi ile Boğaziçi Üniversitesinde alacağın bilgisayar eğitiminin yönelimleri farklı olabilir. Bilgisayar mühendisliği alan olarak çok geniş olmakla beraber okurken ilgi duyduğun bir alanda uzmanlaşmanı gerektirecektir. İki üniversitenin de kadrosundaki hocalarına, seçmeli derslerinin farklı alanlarda duyduğun motivasyonla uyup uymamasına bakmanı tavsiye ederim.
Geçiş mümkün mü? Sorusunun cevabı evet mümkün ancak buna bel bağlayarak tercih yapmak İTÜ’deki motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Sanki yatay geçiş hiç olmayacakmışçasına derslerine odaklanman daha faydalı olur diye düşünüyorum.
Başarılar!
Merhaba Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümüne yatay geçiş denemesi yapacağım bu yaz. Başvuruda ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi istiyorlar. Üniversite sınav sıralaması etkili mi? 30.000’deydim ve etkili olursa geçişte şansımı düşürür mü? 1.sınıfı yeni bitirdim ve ortalamam 3.94. BUEPT’i geçtim B ile. Bir de Bilim Sınavı içeriği hakkında bilgilendirir misiniz? Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Müberra,
Geç cevabım için üzgünüm ancak benzer soruyu sorabilecek arkadaşlara faydalı olması için yine de yanıtlayayım.
Her bölümün yatay geçiş yönetmeliği farklı, o yüzden bölümün internet sitesinden ilgili belgeyi bulup incelemeni tavsiye ederim.
Bilim sınavının içeriği her bölümde farklı, her sene de değişiyor. Genel olarak geçiş yaptığınız sınıfa kadar olan dönemlerde geçiş yapmak istediğiniz bölümde verilen derslere ait açık uçlu sorular soruluyor.
Merhaba Bahadır Bey,
Benim kızım ODTÜ KKK İngilizce öğretmenliği 1. sınıfta okumakta. Kızımın Boğaziçi İngilizce Öğretmenliğine yatay geçiş yapmasını istiyorum. 1. dönem ortalaması 3,66 bu dönemde 3.50 üstü gelecek. Fakat Kıbrıs’ta okuduğundan “Başvuru yapacak olan adayların başvurduğu tarihin hemen öncesinde birbirini takip eden iki yarıyıl yurtiçindeki bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olması gerekir.” başvuru yapabilirmi?
Aralık 2000 doğumlu İYS ‘den 73 alarak direk 1. sınıftan başladı. Başvuru yapabilirmi yaparsa izlenecek yollar ve şansı nasıl olur bu kanuda bilgi verirseniz çok mutlu olurum.
Merhaba Ayşe Hanım,
Ne yazık ki bu konuda size yardımcı olacak bilgiye sahip değilim. Ben de zamanında kızınız gibi yatay geçiş yapmış ve ardından akademiden uzak bir şekilde iş hayatına devam eden birisiyim :) O yüzden size en doğru bilgi BOUN öğrenci işleri ve ilgili fakülte verecektir diye düşünüyorum. Telefonla aramaktan veya okula gitmekten çekinmeyin, yardımcı olacaklarına eminim.
Başarılar dilerim!
Merhabalar yazınızı çok faydalı buldum teşekkür ederim. Küçük bir sorum vardı; boğaziçi profiency sınavına başvuru süreci nasıl işliyor bilgilendirebilir misiniz? Sınava giriş şartları yönetmelikte var ancak başvuru süreci hakkında bir bilgiye ulaşamadım.
Merhaba,
Sınav başvuru süreci YADYOK sayfasında belirtilmiş, sorularınız için YADYOK ile iletişime geçmeniz en doğrusu olur.
http://www.yadyok.boun.edu.tr/proficiency/index-info.htm
Başarılar dilerim!
Hacettepe pdr 1. Sınıfım 1.sınıf bitiminde Boğaziçi pdr ye geçmek istiyorum.Ortalamam şu an 3.40.Bölümüm Türkçe acaba hazırlık sınıfından başlayabilme ihtimali var mıdır?Yapılan sınavın(bilim sinavi yazan bölüm) kapsamı nedir?Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Merhaba Begüm,
Yazdığın için teşekkür ederim. Bu konuda yardımcı olmayı çok isterdim ancak PDR bölümünün bilim sınavı ile ilgili bir bilgim ne yazık ki yok. Bu konu ile ilgili bölüm sekreteri ile görüşmen veya o bölüm öğrencilerinden bilgi alman daha doğru olacaktır.
Genel olarak bilim sınavlardan ilk 2 sene BOUN’da gösterilen derslere ilişkin teorik sorular soruluyor diye biliyorum ancak bu bölümden bölüme farklılık gösterebilir.
Şimdiden başarılar diliyorum!
bahadır abi benim için önemi büyük umarım görürsün bu yorumu numaramı da yazıcam ulaşabilrsen çok büyük sevaba girersin :D benim ilkokulda notlarım gayet iyiydi ve her öğretmen gelecek vaadetttğimi söylüyodu farklı oldgumu falan ben takmıyodum fazla çünkü küçüktüm şimdi lise sondayım ve lisede derslerim sürekli kötüydü denemelerdeki netlerimde 65-70 max yani durum kötü fakat çoğu ögretmen tam performansını göstermiyo diyip duruyo sürekli dikkat dagınıklgı var bende çabuk sıkılıyorum benim bi senedir planım seneye hazırlanmaktı bomboş bi sene okul yok rahat rahat çalışırım diyodum ama etrafmdaki insanların %90 ı buna katılmıyo bi yere gir ikinici sınftan girmek daha iyi olur diyolar boğaziçi bilgisayar mühendisligi istiyorum 320 330 puan alıp bi üniye gidip geçiş yapmayımı deniyim yoksa puanımı harcamayıp bi sene daha mı calısıyım düzenli çalışamıyorum nasıl çalışmam ne yapmam gerek yardımcı olursan bilgi verirsen gercekten cok mutlu olurum 05316814193 saygılar selamlar
Merhaba. Ben itü de okuyorum. Ortalamam 3.39. Yaz okulu yapıyorum ortalamam çok büyük ihtimalle 3.55 e çıkacak yaz dönemi sonunda. Ama yeni ortalamanın sisteme girilmesi boğaziçine son başvuru tarihinden 12 gün sonra. Boğaziçine yatay geçiş yapmak istersem eski ortalamam mı göz önünde bulundurulur yenisi mi? Aksi takdirde yüzüme bile bakmazlar :) Başka sormak istediğim konu şu ki, seçmek istediğim bölümün önceki dönemlerdeki taban not ortalamasına sanki boğaziçinden kurumiçi yatay geçiş yapacakmış gibi mi bakacağım? Tam ifade edemedim sanki :) Yani kurumiçi yatay geçiş ortalamalarına bakıp mı karar vereceğim bölüme kabul edilip edilmeyeceğime? Kurumlar arası yatay geçiş olunca çok fazla bilgim yok çünkü? Bir de şu mülakat mı sınav mı ne , onun hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler..
Merhaba nasıl sonuçlandı yatay geçiş durumunuz ?
Iyi günler okudum bölüm 4 yillik hazirlik almadim gidecegim okul da ingikizce geçiş olur mu okursa nasil olur .
[email protected] adresine yatay geçişle ilgili merak ettiklerim için bir süre önce mail atmıştım. geri dönüş yapabilirseniz sevinirim.