Biliyorsunuz ki Boğaziçi MIS’e geçmek için en önemli kriterlerden birisi “Bilim Sınavı”
Peki nedir bu bilim sınavı ? Adı pek bir korkutucu pek bir heybetli ,sınavda atom parçalatacaklarmış gibi bir hava yaratıyor.
Ben sınava girmeden önce yatay geçişle ilgilenen hocaları sürekli mail ve telefon yoluyla rahatsız ettim “Bilim Sınavı” hakkında bilgi almak için ancak sanki sorular kozmik odada saklanıyormuş gibi pek içimi rahatlatacak bir şey söylemediler.O yüzden bu yazıyı yazıyorum ki , hem yeni adaylar sürekli hocaları rahatsız etmesin , hem de bu gizemli sınav yüzünden stres yapmasınlar.
Öncelikle sınavın sizin başarıyla geçmenizdeki etkisine bir bakalım ;
Benim hocalardan öğrendiğim kadarıyla, yatay geçişin başarıyla sonuçlanması için 3.40/4.00 barajını geçmeniz gerekiyor. Ancak bu 3.40 , Genel Not Ortalaması olan 3.40 değil. Kendi oluşturdukları bir puanlama sistemi. Her kriteri bir katsayıyla çarpıp 4.00 üzerinden değerlendiriyorlar. Mesela , (bilim sınavı puanı x 0.40) + (GNO x 0.40) + (Mülakat x 0.20) = Yatay Geçiş Puanı.
Bu konuda herhangi bir yasal açıklama yok. Yazdığım kat sayılar tamamen hayalidir. Ancak bildiğim kadarıyla Bilim Sınavı ve GNO önemli bir katsayıya sahipken , mülakat onlara kıyasla daha az bir kat sayıya sahip.
Sınav nasıl uygulanıyor ?
Sınav Hisar Kampüsünde bölüm binasında , MIS katında yapıldı. Sınava 3 kişi girdik , bir tanesi okulumdan sınıf arkadaşım idi diğeri ise Yeditepe’de 2.sınıfa geçecek olan bir arkadaştı.
Biz 3.sınıfa geçtiğimiz için bize sorulacak sorular ve diğer arkadaşa sorulacak soruların farklı olacağını düşündük ancak öyle olmadı , herkes aynı sorulardan sorumlu tutuldu.
Soruların hepsi klasik idi , kimisi çok kısayken kimileri uzundu. 1 saat 30 dakikaya yakın bir süre tanındı. Gergin bir ortam yoktu.
Elbette sınav İngilizce’ydi. (Duyduğuma göre bir önceki sene başvuran adaylar sınavdaki İngilizce terimleri anlamak da zorluk çekmiş , sorularla pek ilgilenememişler o yüzden )
Sınavda neler soruluyor ?
En çok bunu merak ediyorsunuz eminim !
Soruların çoğu genel bir bilgiye dayalıyken 2.sınıf derslerinden pek soru yoktu. Çoğunlukla 1.sınıf temel derslerden çıktı.
Hatırladığım kadarıyla Micro Economy‘den bir soru vardı. Hepinizin bileceği VC, FC formülleriyle cost hesaplama sorusuydu. Micro okuyan herkes bu soruları çözmüştür, hani bir tablo oluyor siz de formülleri kullanarak boşlukları dolduruyorsunuz. (Ben o dersi göreli 2 sene geçtiği için üzerinden , formülleri hatırlayamadım ve soruyu yapmadım)
Unutmadan söyleyeyim önümüze 10’dan fazla soru geldi ancak bunlardan sadece 6 tanesini seçip çözmemiz istendi. Eminim doğru yanıtlayabileceğiniz en az 3 soru bulursunuz oradan.
Marketing‘den bir soru vardı 4P’yi soruyordu. Bunları kullanarak bir araba firmasında ne gibi kararlar verebilirsiniz satışları arttırabilirsiniz diye soruyordu. Oldukça yoruma dayalıydı bu soru.
Bunun dışında hatırlayabildiğim en az 3 tane Programming sorusu vardı. Sorular güzel hazırlanmıştı oldukça açık bir şekilde tanımlanmıştı yapmanız gereken. (Genelde programming sınavlarında en büyük sıkıntıdır , hocanın neyin istediğini bilmemek) Soruları yanıtlarken herhangi bir dil zorunlu kılınmamıştı. Sadece OOP dillerinden birini kullanmanız gerekiyordu Java veya C# farketmez. Hatta kimi soruları pseudo code ile yazabilirsiniz.
Sorulardan aklımda kalanlar bunlar , ben en çok yazılım sorularından puan kaptım sanırım. 6 sorunun 6’sını da yanıtladım.Sınav sonucumu bilmiyorum , açıklamadılar ama herhalde %80’ini yapmışımdır.
*Bu sınavdan sonra mülakata giriyorsunuz , mülakatta sıkıntı yaşayacağınız bir durum yok . Kendinizi anlatıp hocaların sorularına yanıt veriyorsunuz bir bilgi ölçme söz konusu değil.
** Bunları başarsanız bile TOEFL vermediyseniz , YADYOK sınavına girip minimum puanı geçmeniz gerekmekte. Aksi takdirde ne yazık ki yatay geçiş talebiniz ret edilir.
Merhaba Bahadır Bey,
Ben İstanbul Şehir Üniversitesi YBS bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. Seneye Boğaziçi MIS e geçmek istiyorum. En az 3,25 GNO istiyorlar. Ancak bölümümün Türkçe olması bana zorluk çıkarır mı ? Kendilerini aradım mail attım ancak tatmin edici bir cevap alamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Görüş ve önerilerinizi bilmek isterim.
Herhangi açık veya uzaktan öğretim MIS okuyanlarda yatay geçiş başvurusu yapabiliyorlar mı?
Öncelikle merhaba
Ben yıldırım beyazıt üniversitesinde mıs 1. sınıf öğrencisiyim ve bu sene sonunda boğaziçine yatay geçiş yapmak istiyorum ama şöyle bir durum var, bizim okulda 100 üzerinden 90 ve üstü notlar alınca bir dersi AA getirmiş oluyorsun ve böyle olunca da diğer okullarda ki mıs bölümlerine göre ortalama yapmamız biraz sıkıntılı. Yukarı da 3.40 ortalama direk sizin okul genel not ortalamanız değil demişşinis, yani benim sene sonu okul ortalamam 3.00 olsa da başvuru yapabilir miyim yatay geçiş için ???
Merhaba.Daha önce size mail atmıştım ama ulaşmadı heralde burdan yazıyım dedim.Ben de yeditepe mis 1.sınıfı bitirdim 3.41 ortalama yaptım dün gittim ve boun mis yatay geçiş başvurusu yaptım yeterlilik belgem olmadığı için 14 ağustosta buept e gireceğim.Ama benim kafamı karıştıran bu bilim sınavları bu konuda birkaç soru sormak istiyorum size.Öncelikle boun mis bölümünü arayıp ayrıca başvuru yapmam gerekir mi bu bilim sınavları için yoksa yatay geçiş başvurusu yaptığım için bilim sınavlarında ismim doğrudan çıkar mı?? İkinci olarak bu sözlü mülakatta ingilizce mi konuşacağım yoksa türkçe kafi mi? Son olarak yazılı bilim sınavında soruların yüzde kaçı programlamacılıkla ilgili ben 1.sınıfta programlama falan görmedim de? Başka sorular gelirse aklıma burdan yazabilirim sonra.Şimdiden teşekkürler
Merhaba Tuğberk,
Biraz geç oldu ancak bundan sonra soracak arkadaşlara da kaynak olması açısından sorunu yanıtlayayım.
Bilim sınavı için ayrı bir başvuru yapman gerekmiyor bildiğim kadarıyla. Tarihini ve saatini öğren bilim sınavının yeter.
Sınavda yanıtlaman gereken minimum soru sayısı kadar görmüş olduğun derslerle ilgili soru vardır.
Yüzde olarak hatırlamıyorum 2 sene oldu ben bu sınava gireli ama en az 3 tane vardı. Herhangi bir programlama dili bilgisi gerktirmeye pseudocode yazdırılan mantık sorularıydı.
Aslında çok açıklayıcı yazmışsınız. Bende 13 ağustos’ta gireceğim bu sınava. Kıbrıs’ta Yakın Doğu’da tam burslu Psikoloji okuyorum. 4.00 ortalama yaptım. Normalde Kıbrıs denince bir küçümseme oluyor ama biz dersleri İngilizce görüyorduk. Hocalarımız da iyi hocalardı. Şimdi 1 Kontenjan var. Alırlar mı bilmem ama deneyeceğim. Şansım nedir bilmiyorum açıkcası. İngilizceyi de ielts ile yapabilirim diye düşünüyorum. Ielts kursunda deneme sınavlarında 5.5 alıyordum fakat Bogazıcı 6.5 istıyor. Çalışırsam yapabılırım herhalde. İyi günler.
Merhaba Fırat, tebrik ederim 4.00 ortalaman için. Psikolojiden MIS’e mi geçiyorsun?
Yoksa Boğaziçi Psikoljiye mi?
Bence okulun bir önemi yok,önemli olan kriterleri sağlaman ve istekli olduğunu göstermen. Ben de Kadir Has Üniversitesi’nden geçtim. “Woow” denilen bir okul değil nihayetinde. Geçtiğimiz sene Işık ve Bilkent’ten geçen arkadaşlarımız da oldu.
Anladım. Ben Boğaziçi Psikolojiyi düşünüyorum. 13 Ağustos’ta yatay geçiş için kendilerinin düzenlediği yazılı sınav var. Zor olacak diye düşünüyorum. Hocalar sınav hakkında da bir sey söylemiyor. Test mı olacak klasık mı? klasık olacaksa kaç soru sorulacak? İnşallah torpil olayı devreye girmez. Ayrıca yeni öğrendım Yök IELTS denkliğini de feshetmiş. Şimdi kara kara ielts sınavına girsem mi diye de düşünmüyor değilim. Bu arada Boğaziçi Türkıyenın en ıyı üniversitelerinden biri ona “woww” demiyeceğiz de hangi üniversiteye diyeceğiz? Evet odtu ve ıstanbul psikolojıde çok ıyı olabılır. Fakat bu bogaziçini öyle “woww” denilmeyecek kadar da sıradan yapmaz sanrım. En azından dışarıdan ben böyle görüyorum. :))